DALIŞ

Scuba Diving Nedir ?
Şehir yaşamının olumsuz etkileri ve iş dünyasının monoton, yorucu ve stresli temposu insana zaman zaman bir kabus yaşatıyor. Yinede bu kabusu güzel bir düşe, benzersiz bir serüvene dönüştürmek elinizde... Yıllık izinlerinizde ya da hafta sonu tatillerinizde her şeyden uzaklaşıp hayatın yıpratıcı izlerini silmek ve küçük bir mola verebilmek için mavi sular gizemli bir dünyaya çağırıyor sizi. Sualtının heyecan verici, nefes kesen dünyasını keşfetmek ve maviliklere aşık diğer arkadaşlarınızla birlikte ortak bir duyguyu paylaşmak için, dalmaya var mısınız?

SCUBA DIVING YA DA ALETLİ DALIŞ
Maviliklere daldığınızda, suyun üstündeki her şey geride kalacak... Sıkıntılar, üzüntüler, problemler hepsi uçup gidecek. Yalnızca siz ve çevrenizi saran sualtı dünyasının rengarenk sakinleri kalacak geriye. Hepimiz, bir kerede olsa palet, maske ve şnorkel takımlarına şöyle bir göz atıp suyun altını incelemeye çalışmışızdır kimi zaman, tabii nefesimiz yettiğince. Bu yolla, sualtında saklı güzelliklerin ince detaylarını da yakalamış olabiliriz ama, o büyüleyici atmosferi derinlemesine hissedebilmenin yalnızca belgesellerde gördüğümüz inanılmaz canlılarla tanışabilmenin yolu tüplü dalıştan, “SCUBA” dan geçiyor. Günümüzde bu, modern teknoloji ürünü dalış ekipmanlarıyla hem çok kolay, hem de son derece güvenli. Scuba dalışı için iki şart var; birincisi iyi bir eğitim, ikincisi ise kurallara harfiyen uymak...


Karar verdiniz, artık sonsuz mavilikleri keşfetmeniz an meselesi. Hayal etmek bile heyecan verebilir. Artık kim bilir hangi denizlerin, okyanusların gizemli derinliklerinde daha önce hiç görmediğiniz güzellikler sizi karşılayacak ? Tabii eğitiminizi tamamlayıp, tam bir balıkadam olduktan sonra !... Eğitim deyince aklınıza öyle seneler sürecek ağır bir eğitim gelmesin. Yaklaşık bir haftalık bir kurstan sonra başarılı olursanız dalış brövenizi alabileceksiniz.

Scuba Diving Eğitimi
Scuba Diving eğitimi üç aşamadan oluşuyor. Önce teorik dersler alacaksınız. Bu derslerde dalışın temel kurallarını, kullanacağınız ekipmanları, sualtında karşılaşabileceğiniz rahatsızlıkları, ilk yardım uygulamalarını, derinlik ve zaman hesaplarını öğreneceksiniz. Daha sonra sığ denizde veya havuzda pratik dersler başlayacak. Dalış elbisesini giyip, ağırlık kemerini, maske ve şnorkelinizi, hava tüpünüzü, BC’nizi (denge yeleği) ve regülatörü de kuşandıktan sonra, laf aramızda suyun dışındayken gerçekten çok ağırlar, kendinizi suya bırakabilirsiniz.

Ekipmanınızın kullanımı, acil durumlarda arkadaşınızla yardımlaşma ve çimlenme, maske suyu dışarıya boşaltma, suyun altındaki haberleşme işaretleri, derinlerde kulak dengesi bu derslerde öğrenmeniz gerekenler temel bilgiler arasında.

Teorik derslerin ve pratik çalışmaların ardından önemli ve zorlu bir sınav bekliyor sizi. Sakın kolay geçerim demeyin ! Kursa devam edebilmeniz, daha da önemlisi kendi güvenliğiniz için öğrendiklerinizi çok iyi çalışmanız gerekiyor.

Eee, yüzdünüz yüzdünüz kuyruğuna geldiniz. Sınavda başarılı olduktan sonra, sıra heyecan ve sabırsızlıkla beklediğiniz gerçek dalışta. Eğitmeninizin gözetimi altında ilk dalışınızı yapacaksınız. İlk dalışınız beklediğiniz kadar serüven dolu olmayabilir, ya da önceden yaptığınız çalışmaların değişik ortamda bir tekrarı gibi gelebilir size ama unutmayın, pratiğiniz arttıkça çok daha keyifli dalışlar yapacaksınız.. Denizde yapacağınız 5-6 dalış sonunda, siz de bu esrarengiz yaşamın bir parçası olacaksınız.

Bir dalgıçsınız artık... Ancak sakın aklınızdan çıkmasın, henüz yolun başındasınız. Yanınızda en az üç yıldızlı “buddy”niz (dalış arkadaşınız) olmadan dalmanız kesinlikle yasaktır. Bu arada dalış sayınız ve tecrübeniz arttıkça ve gerekli eğitimleri aldıkça tecrübeli bir dalgıç olabilisiniz. Unutmayın Türkiye ve Dünya denizlerinin altında o kadar çok doğa harikası ve tarih var ki , bir kere dalmanız bile sualtını sizin için bir tutku haline getirecek. Tarifi olmayan, yaşamayanın bilemeyeceği bir tutku... 

Scuba Diving Tarihi
İnsanoğlu ilk çağlardan itibaren suyun altındaki zenginliklerden yararlanabilmek amacıyla sürekli olarak dalışlar yaptı. Bu nedenle, hiçbir alet kullanmaksızın bir taşa tutunarak dipten sünger, mercan, sedef çıkaran insanlar da tarihin ilk dalgıçları olarak kabul edilirler. 1500-1700 yılları arasında ise dalgıçların sualtında kalma sürelerini uzatabilmek amacıyla, içlerinde hava hapseden dalış çantaları geliştirdi. 1715 yılında John Lethb Ridge adlı ingiliz araştırmacı her tarafı kapalı, deriden bir dalgıç elbisesi yaptı. 1825 yılında W.H. James adlı bir diğer İngiliz mucit, üzerinde sıkıştırılmış hava taşıyan elbiseyi buldu.

1930’lu yıllarda palet, yüz maskesi ve şnorkel gibi dalış araçlarının geliştirilmesi ile birlikte, serbest dalışlarda büyük artışlar oldu. Fransız denizci Jacpues Yves Cousteau ve Emile Gagnan’ın geliştirmiş oldukları dalış regülatörleri sayesinde, 1943’de dalıcılık tarihinde bir devrim niteliğinde olan tüplü dalışlar başladı.

Dalışlar, zaman içinde ihtiyaçları gidermek için yapılan faaliyetler olmaktan çıkarak, sportif bir hobi kimliğine büründü. 1959’a kadar sadece ilgili kişiler tarafından sistematik olarak sürdürülen dalışlar, bu tarihten sonra uluslar arası dalma sporu derneklerinin kurulması ile birlikte sportif amaçlarla düzenlenmeye başladı.